četrtek, marec 22, 2012

Očistimo Slovenijo 2012!


24. marca 2012 bo drugič v zgodovini Slovenije organizirana vseslovenska prostovoljska okoljska akcija. Prostovoljci bodo do pomladi po Sloveniji iskali in preverjali lokacije divjih odlagališč v digitalnem registru, ki so ga ustvarili tekom lanskega projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, spomladi 2012 pa bodo s čistilno akcijo s teh divjih odlagališč odstranili komunalne odpadke. Poleg tega bodo očistili tudi okolice šol, vrtcev, naselij in sprehajalnih poti.................... .

Nekdo je pred dnevi zapisal nekako takole: dovolj mi je akcije čiščenja za drugimi, sedaj zahtevam akcijo prenehajmo svinjati Slovenijo. 
Tovrstne masovne akcije so seveda nekaj časa koristne in ob vsaj delnem očiščenju narave ter divjih odlagališč imajo tudi ogromno drugih vzporednih koristnih učinkov. So pa tudi velika potuha malomarnim in neosveščenim prebivalcem, obrtnikom in podjetnikom, ki še dalje onesnažujejo in se ne ozirajo na nič. So velika potuha tudi županom in občinskim svetnikom preštevilnih slovenskih občin, katerih redarske službe dnevno raje pišejo globe za nepravilna parkiranja ali prehitro vožnjo in tako polnijo občinske proračune. Koliko nevestnih onesnaževalcev so te občinske redarske službe že zalotile pri njihovih nečednih početjih in jih prijavile pristojnim državnim organom? Te masovne očiščevalne akcije so tudi potuha raznim lokalnim in državnim inšpekcijskim službam, ki so dokazano premalo aktivne in učinkovite pri opravljanju svojega dela. In so potuha tudi oblastnim organom, ki v državi niso sposobni vzpostaviti vsaj osnovnega reda na tem področju in kršiteljev učinkovito sankcionirati. Za vzgled kako se to da učinkovito urediti naj si pogledajo v sosednjo Avstrijo.

In letos v akciji ni več dovolj, da se ljudje le masovno prostovoljno zberejo in naredijo tisto kar bi skozi vse leto morali delati drugi, ki so za to tudi plačani, temveč jim je celo zaukazano kako morajo v naravo odvržene odpadke zbirati, sortirati, odlagati in koga vse med samo akcijo o čem še obveščati. Ker naj bi lansko leto bili stroški za občine preveliki!?!?!?! 
Res je skrajni čas, da se te masovne akcije končajo in da začnejo svoje naloge opravljati tisti, ki so za to tudi zadolženi in v veliko primerih še preveč dobro plačani. Sam se v bodoče tega več ne grem. Dovolj mi je, da čistim nesnago za drugimi, ki jim je očitno vseeno v kakšnem okolju bomo živeli.

2 komentarja:

  1. Ja, to glede potuhe res drži. Ljudje so postali tako malomarni in tako brezbrižni, da trenutno praznejo podstrešja z besedami: "Ah, bodo že tisti v soboto pospravili."

    Je pa res, da je ta akcija zadnja in da poteka v okviru estonskega projekta Let's do it. Žal mi je za vse tiste, ki to akcijo izkoriščajo. Kot kaže ima res vsaka dobra stvar določene slabe lastnosti ...

    OdgovoriIzbriši
  2. Singapurske kazni za odmetavanje odpadkov, pa ne bodo potrebne nobene čistilne akcije več!

    OdgovoriIzbriši