torek, januar 08, 2013

Kdo in zakaj je odprl vrata zverinjaka?


Vir: spletni portali Požareport, Politikis, Reporter, Demokracija, 08.01.2013

Malokdaj me kakšna medijska poročanja tako zelo presenetijo in mi porodijo toliko vprašanj, kot prav današnje orkestrirano pisanje navedenih spletnih medijev, ki se nanaša na poizvedovanje nekega njihovega novinarskega kolega pri uradnih virih v povezavi z domnevno smrtjo nekega otroka pomembnega slovenskega politika.

Tako Politikis svoj prispevek naslovi: Karba najbolj umazano doslej: Črtomir Janša naj bi umrl zaradi uspaval???!!! Da bi potem v nadaljevanju z ognjem in mečem planili po novinarju Karbi, ki naj bi si bil drznil informacijo o domnevni otrokovi smrti preverjati pri predstavnikih policije. Pustimo sedaj ob strani zelo zanimivo vprašanje kako so vsi navedeni štirje mediji sploh prišli do tako natančnih informacij kaj je Karba tiskovnega predstavnika policije Draga Menegalijo spraševal in kaj preverjal.

Zanimivo je tudi nekaj drugega in sicer, da avtor članka v Politikusu potem v nadaljevanju prav nikjer ne zapiše, da informacija o smrti nesrečnega otroka ni točna in da ta še vedno s svojim nasmehom osrečuje srečno mamico in ponosnega očeta. Če sledimo sporočilu naslova s katerim so opremili svoj prispevek, lahko mirno zaključimo, da otrok je umrl, ni pa umrl  zaradi tega, ker bi ga nekdo nabasal z uspavali.

Prav neverjetna je tudi okoliščina, da so Delovega novinarja Karbo tako čredno napadli le zaradi tega, ker je želel preveriti neke informacije, ki jih je od nekod dobil. In tega ni preverjal kar tako pri nekom nekompetentnem, temveč pri policiji kot pristojnem državnem organu in ker potrditve svojih informacij ni dobil, tudi ni nikjer ničesar objavil. Kaj je torej novinar Karba naredil narobe, da je sedaj deležen takšnega neciviliziranega in prav barbarskega napada v teh navedenih medijih?

V slovensko javnost seveda novice o domnevni smrti premierjevega otroka nista spravila ne Karba in ne Delo, temveč prav ti navedeni štirje spletni mediji. Nikakor ne morem razumeti in si ne znam prav razložiti zakaj in komu je bilo vse to potrebno? Pred pisanjem tega prispevka sem še enkrat preveril, če kateri od slovenskih resnih spletnih medijev sploh o tem kaj piše ali vsaj kje kaj omenja in nisem uspel najti ničesar.

Še posebej zaskrbljujoče je vprašanje kako so vsi navedeni mediji sploh prišli do tako natančnih informacij o komunikaciji med Karbo in predstavniki policije? Zakaj se je torej policiji in ministru Gorenaku zdelo tako zelo pomembno, da se vse to objavi na način kot se je in to prav v teh medijih?

Podobno dvoumno je svoj prispevek naslovil tudi Požareport: Morbidno. Janši očitajo smrt sina, ki naj bi mu celo pomagali na oni svet. Tudi Požar potem v nadaljevanju piše o vsem drugem le o tem, da bi kje izrecno zapisal, da je informacija netočna in da je otročiček živ in zdrav, nikjer nič.  Zakaj?

Nekaj malo manj dvomljiva sta naslova prispevkov v Demokraciji in Reporterju. Je pa tudi Reporter potem v svojem prispevku citiral odgovor predstavnika policije novinarju Karbi, na osnovi katerega se bralcu potem ponovno porodijo dvomi in nova vprašanja: Menegalija je po tem poklical novinarja in mu odgovoril, da mu na tako vprašanje ni moč odgovoriti iz vrste razlogov, kot so varovanje osebnih podatkov, varovanje interesa otroka, pri smrtnih primerih pieteta do pokojnih oseb, kakor tudi, da policija v zadnjem obdobju ni prejela kakršnekoli prijave o smrti otroka.
In Karba naj bi mu potem odgovoril: da ima navedeno informacijo več novinarjev, tudi iz drugih novinarskih hiš in da vse kaže, da gre za plasirano neresnično informacijo, o kateri tudi če bi bila resnična, ne bi mogli poročati. 

Celotna ta zgodba, ki so jo navedeni spletni mediji zgradili ter objavili v sodelovanju s policijo in verjetno tudi z ministrom Vinkom Gorenakom ter morebiti še ob asistenci določenih predstavnikov stranke SDS in pri tem kot orodje uporabili nedolžnega otročiča, je prav zastrašujoča. Pri tem je še najmanj važno koliko pomembna in javno poznana sta starša tega otroka. Kaj so si avtorji te nesrečne zgodbe v resnici predstavljali, da bodo s temi objavami v navedenih medijih dosegli? Če so želeli po tej poti in na ta način le diskreditirati novinarja Karbo, potem so ga res krepko udarili mimo in so v resnici največ škode naredili prav družini Janša in njunemu otroku. Ker Karba ni v tem primeru naredil niti ene same napake ali kakor koli kršil novinarskega kodeksa, zakona in ne pohodil občih moralnih in etičnih načel. Vsega tega pa za odgovorne, ki so pri javni objavi te nesrečne zgodbe kakor koli sodelovali, res ne bi mogel zapisati.




Ni komentarjev:

Objavite komentar