ponedeljek, oktober 19, 2015

Blekne in ostane živ!

Janezu Janši na teh straneh doslej nisem posvečal kake posebne pozornosti in sem ga v svojih prispevkih  le redko omenjal. Pač takrat, ko drugače enostavno ni šlo. Čeprav je Janez Janša vsa ta po osamosvojitvena leta osrednji lik premnogih slovenskih zgodb okrog katerih se potem državljanke in državljani kregajo, delijo na tiste, ki ga obožujejo in malikujejo in tiste, ki ga enostavno ne prenesejo, ker imajo občutek, da jim skače že iz vsake konzerve, ki se jo odpre in da v tej deželi ni afere ali "velikega in največkrat tudi hudo ponesrečenega družbenega dogodka" na katerem ne bi pustil svojih prstnih odtisov, se mu sam prav zaradi tega nisem posebej posvečal. So drugi, tako tisti, ki v njem vidijo tuzemsko slovensko politično in ideološko božanstvo kot tisti, ki ga sploh ne prenašajo ter bi ga utopili v žlici vode, v glavnem povedali oziroma napisali že vse, če že ne celo  veliko več kot si možakar v resnici zasluži. Mediji ga predstavljajo kot "liderja" slovenske politične opozicije, čeprav mi nikoli ni bilo jasno kako in s čim si je ta "liderski" naziv zaslužil. Je le predsednik največje opozicijske stranke in nič več. Nisem ravno prepričan, da mu to liderstvo odkrito in brez zadržkov priznavajo niti v sestrskih strankah kot sta Nova Slovenija in izven parlamentarna Slovenska ljudska stranka. Prav smešno pa bi bilo Janševo opozicijsko liderstvo vsiljevati skupini nepovezanih poslancev ali celo koaliciji strank Združene levice, ki prav tako spadajo v parlamentarno opozicijo. Priznati pa mu je potrebno politično veščino, da iz svoje omejene sposobnosti in pomembnosti uspeva političnim in ideološkim nasprotnikom, medijem ter dobršnemu delu volivk in volivcev vsiliti se kot nekdo, ki če je slučajno na oblasti edini ve kaj je za državo in družbo najboljše ali, ko je v opoziciji, je vedno žrtev zaplotniških komunističnih, udbovskih, levičarskih, kučanovskih, murgeljskih in še kakšnih manipulacij in zarot. V tem je vsekakor daleč najboljši in noben drug politik mu niti do gležnjev ne seže.

Tega današnjega zapisa ne bi bilo, ker Janši res ne želim posvečati svojega časa in se z njim ukvarjati, če na TV ne bi zasledil njegove izjave, ki jo je dal in glasi nekako takole: "Po mojih informacijah je Nemčija slovenskim oblastem ponudila pomoč nemške policije za zavarovanje slovenske meje pred migranti, ki v Slovenijo prihajajo iz Hrvaške in Slovenija je to pomoč zavrnila."  Že pred tem pa so mediji poročali, da se je Janša kot član nekaterih pristojnih državnih organov zavzemal, in celo zahteval, da država Slovenija po vzoru Madžarske popolnoma zapre državno mejo in onemogoči prihod migrantov. Priznam, da sem bil nad tovrstnimi zahtevami in izjavami politika, ki je kar dvakrat vodil slovensko vlado, bil celo predsedujoči EU, bil obrambni minister in je po svoji izobrazbi obramboslovec ter se zadnja leta v domači javnosti in svetu predstavlja kot velik borec za pravno državo in vladavino prava, ne le presenečen, temveč kar zgrožen. Nekaj podobnega kot so naredili Madžari ne more narediti nihče več, ker bi to pomenilo popoln in povsem neobvladljiv kaos z zelo nepredvidljivimi posledicami na celotnem Balkanu in ker migranti na Hrvaško ne padajo z neba, temveč prihajajo iz Srbije, tja pa iz Makedonije in Grčije. Prav tako bi kot obramboslovec vsaj to moral vedeti, da državne meje pred nekaj deset tisoč ženskami, otroci in tudi moških migrantov, v jesensko zimskem času enostavno ni mogoče zapreti ali jih na silo z znanimi policijsko-vojaškimi sredstvi ter doktrinami na meji zaustaviti. Migrantov si ni izmislila Hrvaška, da bi nagajala Sloveniji kot si jih ni izmislila Srbija, da bi jezila in v težave spravljala Hrvate.

Kaj Janša misli, zakaj je prav danes v Turčiji nemška kanclerka Merklova? Upam vsaj, da ni prepričan, da je tja odšla na krajši zaslužen dopust ali si morebiti sama pogledat ali je tam res še dva milijona migrantov, ki čakajo na odhod proti Nemčiji oziroma severu Evrope, da se bo vedela doma  ustrezno pripraviti na njihov prihod in sprejem? Če bi kdorkoli v Evropi danes vedel kako te kolone  migrantov zaustaviti, bi se to že zdavnaj zgodilo. Tisti, ki pa so nekaj o tem vedeli pa niso bili slišani in danes se tega nesrečnega filma nazaj zavrteti več ne da. Migranti so tu med nami in še bodo prihajali. Niti zamisliti si ni mogoče kaosa, ki bi ali morebiti celo bo nastal, če se Nemčija zaradi svojih notranjih političnih, ekonomskih, logističnih, socialnih ter varnostnih razlogov odloči in svoje meje zapre. Takrat jih bodo morale "zapreti" tudi Avstrija, Slovenija, Srbija, Makedonija in Grčija. Bedak je vsak, ki verjame, da se s problemom migrantov potem ne bomo več srečevali. Mogoče jih bodo prihajajoče balkanske zimske razmere krepko za nekaj časa razredčile in bodo potem oblasti v državah, ki so na njihovi poti proti Evropi, po planinah in brezpotjih pobirali in pokopavali njihova  trupla, ker bodo otroci, ženske in vsi drugi manj odporni ter vzdržljivi umirali zaradi bolezni, izčrpanosti in  mraza.

To je sedaj očitno spoznala celo že Merklova, ki je migrantom še nekaj dni nazaj pošiljala vzpodbudna sporočila in jim izrekala v imenu celotne Evrope dobrodošlico. Kaj so se na "kriznem" sestanku v Bruslju pred dnevi dogovorili voditelji vlad držav članic EU in kakšni toni vse so tam prevladovali, še nekaj časa ne bomo vedeli. Že reakcije madžarskega predsednika Orbana po tem sestanku pa nakazujejo, da je zgodba z migranti veliko resnejši in predvsem težje rešljiv problem kot  si potem politiki doma svojim državljankam in državljanom sploh upajo priznati. Če se EU in Nemčiji s Turčijo ne bo uspelo dogovoriti, da ta na silo zapre vse ali vsaj veliko večino migrantskih poti proti Evropi, potem bomo vsi v zelo velikih težavah in posledice bodo katastrofalne. Odprte pa bodo tudi mnoge druge opcije o katerih si mnogi danes ne upajo niti razmišljati, ker so tako zelo nevarne za mir, ne le na Balkanu, temveč v celotni Evropi. Merklova je pred časom nevarnega duha izpustila iz steklenice in prav zanima me kako ga bo sedaj uspela spraviti nazaj pod nadzor. Mogoče res tako, da bo pristala na vsa izsiljevanja Turčije in tako v veliko škodo večine držav članic EU. Pri tem pa se mi zastavlja še posebej resno vprašanje zakaj skupaj z Merklovo v Turčijo nista odpotovala tudi predsednik Sveta EU Donald Tusk in predsednik komisije EU Jean-Claude Junker? Kdo torej v resnici vodi EU in kdo sprejema ključne odločitve pomembne za vse članice EU? Transformacije EU v nekakšen 4. Reich res ne potrebujemo in si tega še veliko manj tudi želimo. Naši starši in stari starši so vse to že enkrat izkusili in nekateri tudi preživeli. Mnogi pač ne.

Nemški uniformiranci so nekoč že "varovali" slovenske meje in slovensko ozemlje in izkušnje iz tistih nesrečnih časov še niso pozabljene ter tako ni prav nobene potrebe, da se na še ne povsem zaceljene rane posipava nove soli. Toliko za zaključek na Janševo stokanje zakaj slovenska vlada ni sprejela ponudbe Nemčije, da bi nam njihovi policisti pomagali varovati naše meje. Država, ki svojih meja ter na svojem ozemlju javnega reda in miru, ni sposobna zavarovati pred ženskami, otroci in od dolgih poti utrujenih migrantov, nima več niti razloga za svoj obstoj.


5 komentarjev:

  1. Vir: advance hr-napredno novinarstvo

    Zbog te situacije migranti se gomilaju na hrvatskoj granici sa Srbijom. Ako se ovakva situacija nastavi, a izgleda da hoće, Hrvatskoj će uskoro ponestati smještaja za migrante, već ovog tjedna.

    Tenzije rastu na terenu, frustrirani migranti na hladnoći i kiši ne znaju što ih čeka, a čini se da sve manje znaju i hrvatske vlasti koje još nisu objasnile što točno planiraju učiniti ukoliko Slovenija također zatvori granicu.

    Slovenci poručuju kako mogu preko granice propustiti samo onoliko migranata koliko će ih primiti Austrija, a iz Austrije poručuju da će primiti svega 1,500 na dan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Merklova je v Turčiji samo potencialno poslabšala situacijo.
    Erdogan je izsilil večjo finančno pomoč in vizumski sporazum. To pa pomeni da
    lahko Turčija izda pasoše tudi ISIS-ovcem in ti bodo lahko pripotovali v Evropo
    preko glavnih mejnih prehodov in se razpeljali po Evropi po želji.
    Razlogi za migracijo ostajajo isti. Samo Irak in Sirija imata skupaj preko osem milijonov razseljenih.

    OdgovoriIzbriši
  3. reši nas lahko samo zid!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. NAMESTO KOMENTARJA (napisal M. Kunstelj)

    Afera Patria je dokaz, da so samooklicani osamosvojitelji navadni lopovi in prevaranti na kvadrat. Kakšen Kučan in Murgle, lepo vas prosim, JJ in njegova fašistična klika je glavna mafija pod slovenskim soncem. Vse bolj postaja jasno, da bo šele gospa s koso odstranila JJ iz političnega prizorišča in našega vsakdanjega življenja. Albanska, črnogorska in srbska mafija na slovenskem teritoriju ne seže JJ in njegovim podanikom niti do gležnjev.

    Dejstvo je, da si je JJ prisvojil ključne državne institucije in Ustavno sodišče s kriminalom in korupcijo. Dokazov za to je za izvoz, vendar ni nikogar, ki bi mu stopil na prste. Izlet in oddih v Puščavi, si je omislil sam, v upanju, da bo izpadel žrtev in zmagal na volitvah. Vse je bilo tako lepo zrežirano, da se "izdelka" ne bi sramoval niti Tomaž Pandur ali še bolje Steven Spielberg.

    Malo je primerov v svetovni zgodovini, kot je Janez iz Grosuplja. Goreč in zadrt komunist in ljubimec UDBE, čez noč postane goreč vernik Vatikana in fašizma. Burko dol Janez.

    Mislim, da so samo v zabačenih zaporih po Južni Ameriki gangsterji imeli orožje in oboroženo bando za svojo varnost. Naš Janez pa je v Puščavi nagovoril prevaranta in pretepača, da s seboj privleče orožje. Ta prevarant je po pričevanju kriminalcev iz Banje Luke v pisarni razkazoval fotke iz Puščave, kjer sta z Janšo objeta, v roki pa drži pištolo.

    Kdo v Kamniku ima zasluge, da so odstranili ime fašista in domobranca Franceta Balantiča iz občinske knjižnice, ne vem. Je pa to dokaz, da so še normalni ljudje v tej državi. In potem sledi twit strokovnjaka za podkupnine, pranje denarja in utaje davkov, JJ. Ta novodobni generator sovražnega govora nam je napovedal, da se bodo stavbe državnega pomena imenovale po Balantiču, zločincem iz enoumja pa se bo sodilo. Se bo sodilo, Janez? Kdo bo sodil? Tvoje US?

    Edini zločinec iz časov "enoumja", ki še brca in uničuje državo, je prav on. Jebale te Murgle!

    Sloveniji se ne piše nič dobrega, to je neizpodbitno dejstvo. Predsednik države je edinstven klovn, premier Cmerar je pogolten lažnivi Kljukec, brez vsake vizije in obraza, opozicija pa ogledalo Hitlerjeve stranke leta 1934.

    Pa naj kdo reče, da bo jutri nov dan. Fašizem je vstal od mrtvih, SDS pa jezdi na valu sovraštva. Ampak prišel bo dan, ko bo JJ končal kot njegov idol Dolfe, ko mu pravica enkrat pride na vrata. KLAPEND


    OdgovoriIzbriši
  5. zelo kredibilni viri ni kej!

    OdgovoriIzbriši